.

20.10. - 20.11. 2015 - Mesec Oblikovanja 2015

Oblikovalska okuševalnica
Nagrada za kulinarično odličnost:
Ekipa »Sredi fantastičnega ničesar« - Gostilna Krištof

Več prispevkov si lahko preberete tukaj

http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/oblikovalska-okusevalnica-s-kuhinjo-na-poti.html

http://www.mesecoblikovanja.com/oblikovalska-okusevalnica-2015/


Oktober - 2015

Glamping Gostilne Krištof v sodelovanju Glamping Lushna

https://www.youtube.com/watch?v=pm2t0bdcROI&feature=youtu.be01.13.2015 - Spomladanski Teden restavracij 2015
od 20. do 29. marca

Več o Krištofovem meniju in dogodku na spletni strani Tedna restavracij

14.11.2014 - Prispevek oddaje na Lepše o Nežkini hiši, Gostilni za dva in predstavitev samooskrbe z ekološkim zabojčkom za vaščane gostilne Krištof.


4.7. 2014 - Večerja na zajli

Večerja na zajli

Gostilna Dvor Jezeršek in Gostilna Krištog pripravljata kulinarično doživetje v objemu Kamniško-Savinjskih Alp. Kabine Krvavške žičnice se spremenijo v male zasebne restavracije. Ustvari se posebno kulinarično okolje. Največ 4 osebe lahko uživajo večerjo s tremi hodi v svoji zasebni kabini. Večerja se postreže izmenično med dvema vožnjama navzgor in dvema navzdol. 

rezervacije sprejemamo na našo telefonsko številko.

več informacij na tem linku

7.10. - 7.11. 2013 - Mesec Oblikovanja 2013

V galeriji si lahko pogledate nekaj utrinkov in pripreditve.

Gostilne Slovenije

GOSTILNA KRIŠTOF PREJELA NAGRADO ZA INOVATIVNOST NA MESECU OBLIKOVANJA

Večerja na zajli, svetloba na mizi

Zadnji nekaj let se stvari v gostilni Krištof, iz Predoselj pri Kranju v začetku oktobra dogajajo v obratnem vrstnem redu kot sicer – najprej oblikovanje, potem kulinarika. Prve oktobrske dni je vse podrejeno oblikovanju zgodbe, s katero nastopajo na Mesecu oblikovanja. Kulinarično oblikovanje gre Tomažu Bolki tako dobro od rok, da se vsako leto iz Meseca oblikovanja vrne z nagrado. Tudi to leto ni bilo drugače – Tomaž, ki za sebe pravi, da je kulinarični oblikovalec (in ne kuhar ali celo Chef), je skupaj s svojo ekipo prejel glavno nagrado za inovativnost za leto 2013.

V začetku je šlo za Eat & drink design, zadnjih nekaj let pa tradicionalni otvoritveni dogodek Meseca oblikovanja sliši na ime Oblikovalska okuševalnica. Torek, 8. oktobra 2013, je bil tisti, ki je v prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige, v Ljubljani združil kulinarično-oblikovalske ekipe iz vse Slovenije, ki so se pomerile na temo »svetloba na mizi«. Ena od teh ekip je bila tudi ekipa Tomaža Bolke, ki je imel tudi tokrat srečno roko pri izbiri sodelavcev – pri kulinariki je moči združil z družinskim prijateljem kuharskim mojstrom Jožefom Oselijem, na oblikovalski strani se mu je pridružila industrijska oblikovalka Patricija Vrbnjak, za realizacijo razsvetljave pa sta poskrbela Marko Bratovž, CS Studio in Peter Marinček.

Letos je Tomaž s svojo ekipo v izhodišče postavil obstoječi projekt – Večerjo na zajli, ki jo skupaj z Jezerškovimi pripravljajo v krvavških gondolah. Večerja na zajli je svojo premiero doživela ob začetku poletja. Ker je projekt presegel vsa pričakovanja, so se odločili, da bodo z Večerjami na zajli nadaljevali tudi v hladnejših mesecih leta. Le ti pa predstavljajo dodaten izziv organizatorjem – zaradi svetlobe in temperature. In prav to je Tomaž vzel za izziv, ki je sovpadel tudi s temo letošnje Oblikovalske okuševalnice – svetloba na mizi.

Izhodiščni problem, kako pripeljati svetlobo v gondolo, je nadgradil z idejo, da je svetloba kot živo bitje, ki govori. Večerja na zajli namreč predstavlja tudi velik logistični zalogaj, saj je časa za pripravo mize in strežbo jedi med enim in drugim hodom zgolj dve minuti. To pa je premalo, da bi lahko natakarji gostom predstavili posemezno jed. Namesto njih to stori svetloba – ob vsaki jedi svetlobni žarek osvetli točno določeno mesto na mizi, na kateri so napisane in razložene vse jedi in vina, tako da gost dobi vse informacije, ki bi jih sicer od natakarja.

Izvore svetlobe (na baterijsko napajanje) so inštaliralri v gondolo na način, da so se zlili z okolico in tako postali nevidni in nemoteči. Vse to v želji, da bi svetloba osvetlila samo hrano, medtem ko gosti lahko nemoteno uživajo v gledanju zvezd in štetjem luči v dolini. Ker hladnješe mesece leta zaznamujejo tudi nižje temperature, je Tomaž poiskal rešitve tudi za to. Sedeže gondole je oblekel v seno iz njihovega travnika (v tako nastale udobne fotelje je skril še lesene posode za vino in pribor), pod njih pa je namestil izvor tople, vijolične svetlobe. Za piko na i pa je vse jedi postregel v kozarcih za vlaganje različnih velikosti, ki so poskrbeli za tople roke gostov.

Ker Tomaž kulinarično oblikovanje razume kot oblikovanje cele zgodbe, in ne samo enega predmeta oziroma delčka le te, je v zgodbo vpletel še en značilen detajl vezan na gondolo – vozovnico. Patricija Vrbnjak je vozovnico preoblikovala tako – da je le ta obdržala vse značilne elemente (obliko, material, datum vožnje, način obešanja), spremenila pa vsebino (krvavške proge so postale meni večerje) in celostno podobo.

Meni

- hladna predjed: dimljena postrv izpod Krvavca z zlato in rdečo peso

- juha: bučina juha s semeni in domačo kislo smetano

- topla predjed: lisičke z rakci in baziliko

- glavna jed: jelenov file na koruzi z mladim sirom, jurčki, kostanjem in grozdjem

- sladica: slivova kaša z marmelado in domačim žganjem

Vina:

- Aci Urbajs, Organik, belo, suho, Štajerska Slovenija

- Aci Urbajs, modri pinot, rdeče, suho, Štajerska Slovenija


Kulinarično oblikovalska ekipa:

- kulinarika: Tomaž Bolka, Jožef Oseli

- oblikovanje: Tomaž Bolka, Marko Bratovž, CS Studio, Peter Marinček, Patricija Vrbnjak

CS Studio

CS Studio (Custom Solution Studio) je oblikovalski studio, ki ga je ustanovil Marko Bratovž. V Studiu se ukvarjajo z načrtovanjem in proizvodnjo unikatnih in maloserijskih izdelkov, predvsem iz področja niskoenergetske LED razsvetljave. V sodelovanju z industrijsko oblikovalko Patricijo Vrbnjak in teh.sodelovcem Petrom Marinčkom so pomagali razviti projekt, s katerim je Gostilna Krištof sodelovala na letošnji Oblikovalski okuševalnici.

 

25.3.2013 - Gostilna Krištof na Facebooku
Od sedej nas lahko obiščete tudi na Facebook strani kjer si lahko ogledate naše najbolj sveže novice.

Facebook - Gotilna Krištof

20.11. 2012 - Festival vina in kulinarike 2012
V galeriji si lahko pogledate nekaj utrinkov in pripreditve kjer
smo pripravili Kršljev ekoliški ričet z Arvajevo klobaso

Gostilne Slovenije

18.10. - 18.11. 2012 - Mesec Oblikovanja 2012
V galeriji si lahko pogledate nekaj utrinkov in pripreditve

Gostilne Slovenije

28.10. 2012 - Izbor nedelovih gostiln 2013

nedelove gostilne 2013

24.6. 2012
Projekt SladoLent:
ulična hrana s priokusom visoke kuhinje Vrhunski kuharski mojstri na Festivalu Lent po ideji Nedelovega sodelavca Uroša Mencingerja kuhajo za drobiž.

Več...

Oglejte si še Facebook stran dogodka...

30.1. 2012
Catering gostilne Krištof za Scapelab in Dobrin arhitekti, tudi za vas pripravimo cateringe za različne pr
iložnosti, več si lahko ogledate na spodnjem linku


Več...

13.2. 2012
Gostilna Krištof na Jumbo plakatih prodajne akcije Mobitela


7.2. 2012
Radio Ognjišče - Tomaž Bolka - Kriza naj bo priložnost

V prvi letošnji oddaji Naš gost smo gostili - zvestega domači gostinski tradiciji, predanega inovacijam in na sploh prežetega z zanimivo filozofijo življenja, Tomaža Bolko iz Predoselj. V želji napisati povzetek pogovora z njim, smo se srečali pred zadrego, kaj izpostaviti, saj vsega ni mogoče. Interesov Tomaža Bolke je toliko, da bi naredili krivico z izpostavljanjem samo enega. Zato je najbolje poslušati posnetek pogovora z njim. Tako boste najbolje začutili njegova stremljenja in v njih skupno željo Tomaža Bolke po večjem sodelovanju med Slovenci.

http://radio.ognjisce.si/sl/126/utrip/6492/

23.12. 2011
Gostilne Slovenije - Gostilna Krištof

Gostilna Krištof se je prva stoodstotno zapisala uporabi ekološko pridelane hrane in je izrazita »bio« gostilna.

http://gostilnaslovenija.si/menus/gostilna-kristof-2/

28.10. 2011
Izbor Nedelovih gostiln: Raje sem na tej, gostovi strani!
Nedelo je na Fužinskem gradu 15 gostilnam, obsijanim s petimi ali več sončki, podelilo posebna priznanja.
Nedelo je včeraj poleg predstavitve novega kulinaričnega vodnika Izbor Nedelovih gostiln 2012 avtorja Uroša Mencingerja premierno podelilo tudi priznanja 15 najboljšim slovenskim gostincem po svojem izboru med njimi tudi Gostilna Krištof.

več...


13.10. - 13.11. 2011
Mesec Oblikovanja 2011
Krištofovi tudi to leto nagrajeni na Eat & Drink Design

več tudi v članku mediji o nas...
www.mesecoblikovanja.com

5.10. 2011
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je danes na Zgornjem Brniku predstavila osem gostiln, ki so ob tem prejele znak in izvesek, poimenovan “Gostilna Slovenije”.
Naziv, ki ga ni prav enostavno pridobiti, so prejele Krištof iz Predoselj, Gostilna Ančka iz Šenčurja, Arvaj iz Kranja, Belšak, Slavkov dom z Golega Brda, Dobnikar s Katarine nad Ljubljano, Na Dvoru Jezeršek z Zgornjega Brnika, Ledinek s Šmarne Gore in Mihovec iz Zgornjih Pirnič. Ivanka Arvaj iz Gostilne Arvaj je bila priznanja seveda zelo vesela.

več...

 

 

mesec oblikovanja 2010

21. oktober 2010.
Gostilna Krištof in oblikovalka Toni Nina Levičnik sta zasedla 1.Mesto Eat&Drink Design na Mesecu oblikovanja v Ljubljani

Eat and Drink Design
Krištofov krog zmagal na Mesecu oblikovanja

Tudi letos je konec oktobra prinesel prireditev Mesec oblikovanja, ki so ga otvorili v četrtek, 21. oktobra 2010 zvečer v prostorih Viba filma, in tudi letos je prvo nagrado v kategoriji Eat and Drink Design prejela gostilna Krištof iz Predoselj pri Kranju. Podelitev Eat and Drink Design nagrade je v slovenskem prostoru unikaten dogodek, na katerem tekmujejo gostinsko-oblikovalski pari in na katerem so se tudi letos, že tretjič zapovrstjo prepletli sodobni kulinarični trendi z aktualnimi oblikovalskimi smernicami.

Tomaž Bolka iz gostilne Krištof je v paru z Nino Levičnik, doktorandko arhitekture in someljejko iz Kranja, predstavil kreacijo z naslovom Krištofov krog. Pri le tem je šlo za zgodbo o sladko-slani transformaciji (transformacija je nosilna tema Meseca oblikovanja) in kroženju vode, ki predstavlja življenjski prostor tako postrvi Vodomec, kakor tudi piranskemu brancinu Fonda. Fileja obeh rib je Tomaž odimil (postrv na senu in z bukovim žaganjem, brancina pa na morski travi in s suhim rožmarinom) in začinil na licu mesta (postrv z jabolčnim kisom in lešnikovim oljem, brancina pa z grozdnim kisom in oljčnim oljem; medtem ko pa sta bili začimbi pri obeh enaki – solni cvet in mleta ekološka hrana za krmo rib) ter postregel na izdolbenih ledenih kubusih. Le ti so (poleg sladko-slanih elementov) predstavljali enega ključnih elementov transformacije, sam so jih gosti po uporabi »vrnili« nazaj v krog – s tem, ko so led odvrgli na rečno oziroma morsko kamenje in se je led stopil ter voda odtekla nazaj na zemljo, je bila transformacija zaokrožena.

Ker je bila letošnja konkurenca huda kot še nikoli, se je komisija, v kateri sta bila poleg organizatorja prireditve Zmaga Novaka tudi Andrej Kuhar, prvi in edini Slovenec z Michelinovo zvezdico, in legenda slovenskega oblikovanja Vladimir Pezdirc, prvo nagrado dodelila še Hiši Franko iz Starega Sela pri Kobaridu, ki je moči združila z oblikovalko stekla Tanko Pak.

Izjava Tomaža Bolke
»Pri tem tekmovanju mi je najbolj všeč možnost, da lahko ob sodelovanju z oblikovalcem, na inovativen način predstavim tisto, kar delamo v naši gostilni. Tovrstno sodelovanje mi daje »moč«, ki je pri vsakdanjem delu nimam. Nagrada mi na eni strani predstavlja priznanje, da delam prav, na drugi pa mi daje pogum za nove kreacije.«

Več na:

www.monthofdesign.com/category/eatdrink-design/eatdrink-design-2010/
www.gostilnakristof.si/Galerija fotografij iz prireditve

Zadnje objave v medijih

 

mesec oblikovanja 2009

15. oktober 2009.
Gostilna Krištof in oblikovalec Toni Kancillja sta v sodelovanju z mesarijo Arvaj zasedla 1.Mesto Eat&Drink Design na Mesecu oblikovanja v Ljubljani

Arvajeva Kranjska klobasa in krvavica (s potočnimi raki) na krožniku s špilo. Ekološki krožnik s špilo predstavlja združitev dveh krožnic (krožnik in pribor), združitev tradicionalnih okusov in sodobnih-modernih oblik. Združitev je rojstvo, začetek vsega. Pred vami je krožnik Krištofovih okusov za ljubitelje tradicionalnega, poznavalce vrhunskega in prijatelje sodobnega-modernega.

Ostale fotografije si lahko ogledate v galeriji

Toni Kancilja Marko Arvaj, Tomaž Bolka

1. nagrada mesec oblikovanja 2009

1. nagrada mesec oblikovanja 2009
Biodar
O tem, kaj kakovost živil pravzaprav je, obstaja veliko različnih mnenj. Nedvoumno pa je eno: kakovost 'koncnega proizvoda' je vedno bistveno odvisna od nacina pridelave in v procesu uporabljenih 'surovin'. V ekološki pridelavi v cim vecji mozni meri sodelujejo z naravo in ne uporabljajo dvomljivih surovin in metod. Edino veljavno zagotovilo, da gre resnicno za zivila z ekološke kmetije, je potrdilo o ekološkem kmetovanju. V ekološkem kmetijstvu se je v svetu skozi desetletja uveljavil natancen postopek nadzora, preverjanja in potrjevanja kmetij, ki se s pogodbo obvezejo, da bodo delale v skladu s standardi za ekološko kmetovanje. Tak sistem je od l. 1998 na voljo tudi pri nas. Preden kmetija lahko zacne prodajati pridelke z navedbo ekološkega porekla, mora preteci dolocen čas preusmerjanja, v katerem morajo na kmetiji ze v celoti izpolnjevati standarde. Ta čas traja vsaj dve leti.

Demeter
Je pojem zivil, ki ne vsebujejo le zagotovo cistih hranilnih substanc, temvec zelo veliko vitalnih energij. Odnos je kljucna beseda za biološko-dinamicno metodo. Smernice zveze Demeter zahtevajo ne le opušcanje sinteticnih gnojil in kemicnih sredstev za zašcito rastlin oziroma kemicne dodatke pri predelavi pridelkov, temvec zahtevajo izvajanje mer za spodbujanje procesov zivljenja v tleh in v hrani. Kmetje, in predelovalci zveze Demeter so zato aktivni oblikovalci zivljenja vredne bodocnosti.

Aci Urbajs
Ko smo obnavljali gorco smo po naklucju odkrili grob; zaro staroselca s pridatki. Dogodek je kot pridih vplival name z izrocilom, da naj skrbim za plodno zemljo in jo takšno tudi zapustim svojim otrokom. In prav biološko-dinamicno gospodarjenje, ki mi je postalo temeljna metoda, mi omogoca, da na eni strani skrbim za plodno - zivo zemljo, na drugi strani pa s pridelki razveseljujem in razvajam potrošnike. Trto škropim z zdravilnimi caji iz drog, ki jih nabiram v vinogradu in okolici. Rman, kamilica, kopriva, hrastovo lubje, regradovo cvetje, baldrijan in preslica skrbijo, da se trta dobro pocuti in da je odporna proti boleznim. Kisle gline, ki jih razmocim in z njimi škropim, dodatno povecajo odpornost. Tako je vnos bakra in zvepla zmanjšan na minimum.« Aci Urbajs

Vina posebne kakovosti
Vina posebne kakovosti - predikati iz biološko-dinamicnega grozdja - trganega v pozni jeseni. Sladkorji in ekstrakti so visoki. Alkoholno vrenje mošta stece samostojno, brez dodajanja enoloških sredstev. Na koncu vrenja se previdno rahlo zvepla, da se vina ohranijo sveza, sadna in z znacilno cvetlico. Zorijo v polnih lesenih sodih. Vina se odlikujejo z diskretno primarno cvetlico po suhem sadju, zelišcih …, ki z leti zorenja prehaja v sekundarno po medu, tobaku … Sladkost vina se v okusu hitro pomeša z mocnim telesom vina, ki ga tvorijo kislina, ekstrakt, alkohol in tanini. Okus še dolgo ostane in spominja na toplo soncno jesen, ko je grozdje dobivalo še zadnjo zlahtnost.

Vina iz drozi
"Organska vina" – vina v smislu stare tradicionalne nege vina. Vina zorijo s svojimi zdravimi drozmi. V dolocenem casu zorenja se vino premeša, obrne. Tocno kdaj, je skrivnost zapisana v planetarni karti, ki jo uporabljajo bio-dinamiki pri svojem delu. Ta vina izgubijo svojo sortno znacilnost, a v sebi nosijo zivljenje, ki se je iz grozdja preko drozi stkalo v kompleksno vino. V celoti je to praokus, ki navdušuje vse zahtevne ljubitelje, ki išcejo kaj novega oziroma radi raziskujejo.


.